İfrit Güçlü kötülüğüyle insanı etkileyebilen şeytan veya kötü yaratıklardır. Cehennem cinleri olarak da isimlendirilmiştir. İnsanlara genellikle zarar veren bir yaratıktır.
Tarih & Mitoloji
Orta doğu yani Mezopotamya denilen yerde “Arali’nin yavruları” olarak bilinmektedir. Yeraltı dünyasına ait bu yaratıklar inanışa göre bu ortamları terk edebilirlerdi. Yaşayan insanlara musallat olup huzurlarını da bozdukları olaylar raporlarda tarihte vardır. Bu yaratıkların insanlardan isteyeceği hiç bir şey yoktu. İstekleri yaşayanları yeraltına bir şekilde sürüklemek korkutmaktı. Buna ek olarak yanında ifritler çocukları sevmez. Onlara adanmış şeyleri kabul etmezler.
Bu yaratıkların şeytanı doğurduğuna inanılır. İslam bakış açısına göre şeytan ifritler aynı şeydir, Zararlı şeytanlar ifritler olarak adlandırılır.
İfrit, İslam mitolojisinde ateşten yaratılmış bir cin türüdür. Bu sebeple ifritler genellikle korkunç, güçlü ve kötücül olarak tasvir edilir. Bazı kaynaklara göre, ifritler insanlarla evlenendikleri durumlar katıtlarda bulunmaktadır., Bazı kaynaklara göre ise insanlara zarar vermek için sihir kullanırlar. İfritlerin kökeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bazıları onları İblis’in soyundan gelen isyankar cinler olarak görür. İfritler çok hızlı hareket eder. Zaman ve mekan kavramları farklı çalışmaktadır. Göz açıp kapayıncaya kadar istenileni alıp getire bilirler. Hz süleyman kıssalarında da benzeri hikayeler yer almaktadır.
Bu yaratıklar dilediklerine görünür dilediklerine görünmeden izler. Musallat konusunda bu özelliklerinden dolayı korkulan bir yaratık olmuşlardır. İnsan doğası geregi hakkında çok bilgisi olmayan yaratıklardan korkmaktadır. Hakkındaki çok az bilgi dolayısı ile popüler kültürde kendisine çok yer bulamamıştır.
Diğer bir İslam inanışına göre bu kabileye ait cin halkına verilen isimdir. Bu kabile halkı cehennem yaratıklarıdır. Farsça yaratık anlamına gelen kelimesiyle benzer.. Konularla ilgili olarak: Gerçek hikayeler bölümündeki ilgili yazılara göz atabilirsiniz.
Efreet ve Diğer Uygarlıklardaki Karşılığı
Efreet veya ifrrit aynı şeydir. Ancak hikayeler her kültürde farklıdır. Bu sebeple biz birde bu taraftan bakalım. Ateş bilindiği gibi dört elementten birisidir. Bu elementi kontrol eden veya rehberlik eden anlamına gelen Salamanca (İspanyada bir bölge ) dilinde Efreet (ifrit) kelimesinden gelir. Endülüs ve arap kültürüne dayanıp dayanmadığını bilmemiz zor.
Mitolojik olarak incelendiğinde savaş tanrısı aresin korkusuz savaşçılarına atıfta bulunulmuştur. Korkusuz ve korkulan savaşçı figürlerinde kendisine yer bulur. Yaz ayları ifrit mevsiminin başı olarak Salamandra’nın Raudurion Kabilelerinde kutlanmıştır.
Deoscaeli mitolojisinde demirciliğe, zanaatkarlığa, çalışmaya bağlılığa ve çok çalışmaya atfedilen Demir Ocağı Tanrısı olarak saygı görür. Bu inançtaki tasvirleri, daha az gaddarca özelliklere ve daha çok insansı görünüme sahiptir. Demirciler ve zanaatkârlar ona saygı duyar ve yaratma sürecinde onun için dua edilir.
Son olarak korku ögelerinden birisi olduğunu hatırlatırız. İfrit kelimesiyle ilgili olarak dilimize yerleşen ifrit oluyorum beni beni ifrit ediyor sözlerini de unutmayalım.