Mumya hakkında bilgisi olmayan kimse yoktur. Popüler kültüre 1800 ‘lü yıllarda Osmanlıya hasta adam lakabının yapıştığı günlerde başlamıştır. Bu akım oryantalizm ile birlikte tüm Avrupa özellikle Fransa da daha farklı bir karşılık bulmuştur.
Mumya nedir?
Mumyanın ne olduğu açıktır. Sonsuza kadar öyle kalması gerektiğinden bedeni sonsuzluğa hazırlanmış cesetlerdir. Bunlar genellikle kraliyet ailesine aitse değerlidir. Çünkü sonsuzlukta ihtiyacı olacak her şeyi yanına bırakmaktadırlar. yiyeceği yemekleri, sevdiği eşyaları, hayvanları, hatta hizmetçileri de. Bu sebeple oluşan furyaya dahil olan Avrupalılar zenginlik göstergesi için mumyalar edinmeye başladılar. Bu zavallı bedenleri salonlarında konuklarına göstermekten de çekinmediler.
Zenginler için dekor, zenginlik belirtisi idi. Ancak bu hasta adamlar bir adım ilerisinde Mısırdan getirilen mumyaların sargılarını dostlarla yemek sonrası sargı açma eğlencesine dönüştürdüler. Bu artan mumya sevdası daha ileri taşınarak eğer mumyalar yıllarca sağlam kalıyorsa bizde bu sonsuzluktan faydalanalım fikrine büründü.
Bu durumu fırsat bilen uyanıklar Fransız yüksek sosyetesine sonsuz hayat kaynağı diyerek mumya tozu satmaya başladılar. Yemeklere ve tatlılara bir tutam ekleyen Fransızlar nihayet ölümsüzlükten bir parça tatma şansına erişmişti.
Mumyanın Laneti Gerçek mi?
Mumyaların lanetli olduğu hakkında bir çok hikaye ve kitap bulunmaktadır. Hatta sitemizde de mevcut okuya bilirsiniz. Bunun asıl sebebi mısır resim yazısı olan “hiyeroglif” isimli yazının tam olarak çözülmesi oldu. Mısırın Napolyon tarafından işgal edildiği yıllarda keşfedilen bir yazıt sayesinde mümkün olmuştur. Bu yazıt bir kısmı mısırlıların okuması için mısır yazısı ile diğer kısmı ise işgalci konumda olan İskender’in dili olan yunanca yazılmıştı.
Daha sonraları bir çok tapınak ve gömülü mumyaların bulunması fitili ateşledi. Mezarların kapısında bulunan tılsımlarda mezar açanların ve soyunun lanetlenmesi etkili oldu. Ancak sadece bu kadarla da sınırlı değil. Mumyaları ve kalıntıları sınır tanımadan Avrupa’ya götüren mezar soyguncuları başına gelenlerin abartılması etkili oldu. Aynı zamanda arkeologlar arka, arkaya tuhaf kazalarda ölmeleri etkilidir. Bu sebeple mezar yağmalamaya çıkanlar bu işlerin yanlarına kalmayacağı yönünde korkuya kapıldılar. Tüm bunlara ek olarak basında çıkan haberlerde etkili olmuştu.
Popüler Kültürde Hollywood’un Mumya Filmleri
Mumyaların Avrupaya taşınması esnasında gerçekleşen heyecanlı yolculuk Hollywood’un dikkatinden kaçmadı. Lanet gerçek mi? değil mi? bilinmez. Ancak bilinen tek şey insanların ilgisiydi. Piramitler nasıl inşaa edilmişti? üstelik tunç çağında. Üstelik teknolojinin olmadığı bu çağda takım yıldızlar şeklinde yerelmaları büyük bir gizemdi. Mumyaların laneti ise korku unsurları içeriyordu ve işlenmeliydi.
Bu sebeple de aynı konu defalarca işlendi. Haliyle bu hikayeler karşılık buldu insanlar daha çok ilgi duymaya başladı. Universal film stüdyosu 1932 yılında karloff mumy olarak mojave çölünde çekildi.
The Mummy’s Hand 1940
Sphinx 1981
The Mummy 1959
Talos the Mummy 1998
The awakening 1980
mummy 1999
Frankestein vs the mummy 2015
Tutankhamun (2016) dizi
Isis Rising: Curse of the Lady Mummy 2013
Mummy return 2001
Mummys 7 2006
Scorpion king 1-2 -3 – 4
The Mummy: Tomb Of The Dragon Emperor 2008
The Pyramid 2014