Leprikon (Leprechaun,leprechawn-lubberkin-lepracaun,leipreachán) İrlanda’da hazineyi koruduğuna inanılan cücedir. Bu cüceler yeşil giyimli cinlerdir. İrlanda adasında yaşarlar ve ayakkabıcılık yaparlar. Leprikonları bulmak için gökkuşağının başladığı yada bittiği yeri bulmak yeterlidir. Bu cinler yaklaşık 90 cm Gözünüzü kırpmadığınız sürece kıpırdayamazlar. Eğer gözünüzü bir an kırparsanız anında kaybolurlar. Ayakkabıcılıkla uğraşan Leprikonlar savaş zamanı o kadar çok ayakkabı yapmışlardır ki zengin olmuşlar. Tabi tahmin edeceğiniz üzere altınlarını da gökkuşağının başladığı yada bittiği yerlere gömerler.
Banka o dönem olmadığından İrlanda adasının her yerine gizleyip gömmüşlerdir. yeşil kıyafetlidirler. En azından öyle tasvir edilir. Büyülü yaratıklar olduğundan sihire yatkındırlar bazı istekleri anında gerçekleştirirler. Leprikon İrlanda folklorunda ve kültüründe kendisine yer edinmiştir. Kelt öykülerinde yer alır.
Yaşlı ayakkabıcı Masalı
Leprikonlar yaşlı ayakkabıcı adlı meşhur öyküde onlar için yiyecek bırakan ayakkabıcıya yardım ederler. Yaşlı adam kısa zamanda zengin olur. Buna benzer klasik hikayelerde sitemizde yer almaktadır. Bu hikayeyi merak ettiyseniz “Lanetli Cüce Rumpelstiltskin” masalı bir Leprikon’u anlatmaktadır. Hollywood bu konuya dikkat çekmiş ve filmini de yapmıştır. Grim kardeşler sayesinde tanıştığımız bu hikayeyi bilmiyorsanız bence kaçırmayın!
Benzeri şekilde Leprikonlar hakkında korku filmleri de mevcuttur. Ancak bu filmler sevimli yaratıkları anlatmak şöyle dursun korkunç göstermektedir. Ama yine de ” Lanetli Cüce 1 / Leprechaun 1993 ” filmini izlemek isterseniz aha linkini buraya bırakıyoruz. Aynı filmin orijinal adı çeviri sebebiyle kayıp hazine olarakta Türkçeye çevrilmiştir. Kokru ögesi olarak çok başarılı bir yaratık olmadığını anlamışsınızdır.
Örneğin, leprikonlar 1987 yılı hollywood yapımı filmi iyi bir seçimdir. Yeşil cüceleri anlatan ” Rumpelstiltskin” filmi hikaye ve kurgusuyla güzel bir tat bırakır. Çünkü dijital efektlere boğulmamış bir dönem olduğundan güzeldir.
Bununla birlikte dönemin sadeliği ve anlatımını da daha düzgün bulursunuz. Gel gelelim Hollywood filmlerinden bahsetmişken. Shrek filminde geçen sahtekar “Rumpelstiltskin” cücesinden bahsetmezsek ayıp olurdu. O halde hatırlatalım, Shreki kandırarak elinden aldığı senetle büyü yapıp onu herkese unutturur. Üstelik tek kandırılan shrek değildir. Artık konuyu biraz olsun hatırladığınızı sanıyorum bir sonrak, yazımızda görüşmek üzere