Türk Halk şairi Yunus Emreden Özlü Sözler : Yunus emre Tavvuf ve halk şairi doğum yeri sivri hisarda doğmuş Ankara’nın Nallıhan ilçesinde Taptuk emre dergahında yaşamıştır. 1328 Yılında Selçuklunun moğollara yenildiği Kösedağı savaşında yenilerek dağılma dönemine girdiği ve küçüklü, büyüklü beyliklere bölündüğü karışıl bir dönemde dünyaya gelmiştir.
Kendi şiir tarzını oluşturarak tasavvuf ve Türk halk şiirini etkilemiştir. Kendisini şu şekilde anlatmıştır. –Bir garip öldü diyeler Üç gün sonra duyalar Soğuk su ile yuyalar Şöyle garip bencileyin.
Bazı kaynaklarda 82 yaşında vefat ettiği yazılıdır. Ancak mezar yeri tam olarak belli olmadığından Anadolunun çeşitli yörelerinde yunus emrenin türbesinin olduğu rivayet edilmektedir.
- Eskişehir‘in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy;
- Karaman‘da Yunus Emre Camii avlusu;
- Bursa;
- Aksaray ile Kırşehir arası;
- Manisa; Kula ile Salihli arasında Emre Sultan mahallesi;
- Erzurum, Duzcu mahallesi;
- Ordu‘nun Ünye ilçesi;
- Isparta‘nın Gönen ilçesi;
- Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesi;
- Sivas yakınında bir yol üstü.
- Tokat‘ın Niksar ilçesinde
- Azerbaycan‘ın Kah Rayonu ilçesinde
Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi’ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray – Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.
İlim, kendini bilmektir.
Zehirle pişen aşa kim gelir.
Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü.
Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz.
Az söz erin yüküdür, çok söz hayvan yüküdür.
Kimde bir güzellik varsa bilsin ki ödünçtür.