Zümrütüanka & Feniks (Phoenix) Simurg Efsanelere göre küllerinden yeniden doğa bilen kuştur. Bu kuş başka bir değişe göre boyutlar arası da uçabilmektedir. Yine efsanelerde anlatılan Kaf dağına ve ötesindeki gizli şehir ‘e götürmektedir. Aslında büyülü özelliği bu geçitleri aşmasına yardım etmektedir.
Bu sebeple de bir çok masal konu olması yanında Türk masallarında bilhassa Keloğlan masalında yer alır. Reenkarnasyonu simgelediği de söylenir. Zümrüdü anka kuşu Sasanilerde(İran Halkı) otuz kuş anlamına da gelir.Bu daha ziyade otuz farklı kuş anlamında kullanılmıştır.
Masallar ve Zümrütüanka
Yine efsanelere göre 1700 yılda bir kendisine ağaç dallarının tepesinde bir yuva inşaa eder. Bu yuvayı bedeninden çıkardığı sıvılarla bir birine tutturur. Sonra yuva içerisinde güneşi beklemeye başlar. Güneşin ilk ışıklarıyla alev alan yuva içerisindeki kuş ölür ve gün batımıyla birlikte ortaya çıkar. Bu sebeple Hint ve İran kültüründe reenkarnasyon olduğu da iddia edilir. Çok uzun yaşarlar öyle ki 3 tane tufanın hepsini görmüştür. Bu sebepledir ki bilgiliği simgeler.
Zümrüdüanka Neye Benzer?
Yine Sasaniler (İran kültürü) Bazı kral ve taht resimlerinde bu kuşu insan başına benzer şekilde resmedip kuyruğunu tavus kuşu şeklinde betimlemişlerdir. Bu kuş memli bir tür olup yavrularını emzirmişlerdir. Bu özelliğinden dolayı
Sadakat
Zarafet
Ölümsüzlük
Tekamül
Şeklinde anlatılmıştır. Bu kuşun tüyleri alev rengi yada bakır rengidir. Habeşistan veya daha derinlerde yaşadığı iddia edilir. Bilgi ağacı denilen yerde yaşar ve kaf dağına ulaşabilen araçtır.